گروه معماری، دانشکده هنر ، معماری و شهرسازی واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران ، rahimimehr@iauk.ac.ir
چکیده: (1684 مشاهده)
در معماری ایران رنگها ابزاری قدرتمند در طراحی بودند که با بهرهگیری صحیح از آنها در تزئینات به هویتبخشی و تاثیرگذاری آن فضا میافزودند. یکی از تکنیکهای معماران در تزئین فضا استفاده از رنگهای مکمل بوده است تا هارمونی مناسبی در دید بیننده ایجاد نماید. در این مطالعه تجربی-تحلیلی که با هدف شناسایی عناصر تشکیل دهنده لعاب و عامل ایجاد رنگ در کاشیهای لاجوردی و زرد، جهت کمک در مرمت کاشیها انجام شده است، برای اندازهگیری کمی رنگهای مکمل لاجوردی و زرد لعابهای تاریخی از آنالیز CIE Lab استفاده شد و سعی گردید عامل ایجاد طیفهای متفاوت این دو رنگ از لعابهای کاشی معرق و دوال، با آنالیز EDS مورد مطالعه قرار گیرد و نیز Petrography و آنالیز XRD روی بیسکویت کاشی ها انجام شود. نتایج آنالیز نشان داد که لعابهای لاجوردی از نوع قلیاییاند و کبالت مولد رنگ در همه طیفها بوده و سرب در شدت آن تاثیر گذاشته است. آهن به عنوان یکی از مولدهای رنگ زرد در همه نمونه لعابهای زرد وجود دارد. عناصری مانند تیتانیوم، کادمیوم، قلع، نیکل، وانادیوم و آنتیموانات سرب، عامل رنگ زرد در نمونههای مختلف بوده است و همین باعث ایجاد طیف رنگی متفاوت شده است. نتایج Petrography و فازشناسی بیسکویت کاشی حاکی از دمای پخت کمتر از 800 درجه است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
كاشي , چيني , لعاب , رنگدانه و جوهر دریافت: 1401/2/17 | پذیرش: 1401/5/10