جلد 14، شماره 3 - ( پاييز 1397 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 32-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

خاوندی علیرضا، بصائری وحید. بررسی اثر هیدروکسی آپاتیت طبیعی و سنتزی در داربست 3جزئی، HA، نانولوله-کربنی و ژلاتین. فصلنامه سرامیک ایران. 1397; 14 (3) :27-32

URL: http://jicers.ir/article-1-253-fa.html


دانشگاه علم و صنعت ، vabasaeri@yahoo.com
چکیده:   (4121 مشاهده)
در طول دهه‌های اخیر تلاش‌های قابل توجهی جهت یافتن جایگزینی مناسب استخوان از سوی پژوهشگران صورت گرفته‌است.در آغاز راه  توجه پژوهشگران به جایگزین‌های فلزی بوده‌است. خوردگی فلزات را می‌توان یکی از اصلی ترین نقاط ضعف در استفاده این مواد به عنوان جایگزینی استخوان دانست. ازآنجا که پدیده خوردگی فلزات  در بدن انسان علاوه بر کاهش خواص مکانیکی سبب آزاد‌شدن یون‌های شدیدا سمی فلزی می‌کند که این امر موجب واکنش‌های التهابی در بدن فرد می‌شود. بر همین اساس در سال‌های اخیر تلاش قابل توجهی برای جایگزینی ماده‌ای مناسب‌تر صورت گرفته است که این امر سبب  بازشدن دروازه‌ای به نام مهندسی بافت استخوان شده است. تاثیر هیدروکسی ­آپاتیت طبیعی و سنتزی بر خواص مکانیکی و زیستی داربست ساخته ­شده از هیدروکسی­ آپاتیت- نانولوله ­کربنی و ژلاتین مورد بررسی قرار گرفته است. از استخوان­های ران شتر، گوسفند، گاو و تیغه استخوان ماهی ­سفید به عنوان منابع هیدروکسی­ آپاتیت طبیعی استفاده شده است.نتایج بدست­ آمده نشان داد شدت پیک ­های حاصل­ شده در نمونه­ های HA  طبیعی نسبت به HA سنتزی،  افزایش محسوسی داشته است که این افزایش در هیدروکسی آپاتیت طبیعی بدست آمده از استخوان شتر بیشترین میزان است. همچنین طبق تصاویر SEM بدست­ آمده از سطح مقطع داربست، نمونه ­ها دارای حفراتی در محدوده μm 40-150 است که جهت کاربردهای مهندسی بافت استخوان، محدوده­ای مناسب است. همچنین ارتباط حفرات در نمونه ­های حاوی هیدروکسی ­آپاتیت طبیعی بدست ­آمده از استخوان­ های شتر، گاو و ماهی وضعیت مطلوبی را دارا هستند. اطلاعات بدست ­آمده از آزمون MTT نشان می ­دهد شانس زنده­ ماندن سلول­ها در  داربست­ های تهیه شده از هیدروکسی­ آپاتیت طبیعی نسبت هیدروکسی­ آپاتیت سنتزی  بیشتر است که این امر در داربست تهیه شده از هیدروکسی ­آپاتیت طبیعی بدست­ آمده از استخوان شتر  با میزان 96% وضعیت مطلوب­تری را دارا است.
 
متن کامل [PDF 925 kb]   (1010 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/2/9 | پذیرش: 1397/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.