shafiei sararoudi M, chamanian F. Investigation of the effect of base glaze combination, Iron oxide, temperature and type of ceramic surface on the appearance features of Aventurine glaze. Jicers 2021; 17 (2) :55-69
URL:
http://jicers.ir/article-1-406-fa.html
شفیعی سرارودی مهرنوش، چمنیان فاطمه. بررسی تاثیر ترکیب لعاب پایه، افزودنی اکسید آهن، دما و نوع بدنه سرامیکی بر ویژگیهای ظاهری لعاب آونتورین. فصلنامه سرامیک ایران. 1400; 17 (2) :55-69
URL: http://jicers.ir/article-1-406-fa.html
دانشگاه هنر اصفهان ، mehrnooshshafie@yahoo.com
چکیده: (2144 مشاهده)
لعاب آونتورین از جمله لعابهای درشت بلوری است که حاصل اشباع اکسید آهن در لعاب است. به طور کلی در لعابهای بلوری تشکیل بلورها نیازمند شرایط خاصی است، به همین دلیل هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر در ایجاد لعاب آونتورین حاصل از اکسید آهن، از جمله ترکیب، دما، شرایط پخت و بدنه مورد استفاده است. همچنین عوامل موثر در بهبود بلورهای آن مورد بررسی قرار گرفت. سوالی که مطرح میشود این است که هرکدام از عوامل ذکر شده چه تاثیری در تشکیل و یا بهبود ویژگیهای لعاب آونتورین دارد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، تجربی است که به صورت آزمایشگاهی-کارگاهی انجام شده است. در این بخش مواد اولیه پایه که شامل سیلیس، کائولن، بوراکس و اکسید آهن متناسب با میزان تعیین شده به وسیله جارمیل با یکدیگر ترکیب شدند و در کوره الکتریکی پخته و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. روش تجزیه و تحلیل در آن به صورت توامان هم کمی و هم کیفی مورد استفاده قرار گرفته است. تحلیل کمی در جهت بررسی مقادیر مواد مصرفی و تحلیل کیفی در بررسی ویژگیهای بصری ایجاد شده در لعاب، مورد استفاده قرار گرفت. روش گردآوری دادهها در این پژوهش به شیوه کتابخانهای در بخش مطالب نظری و مشاهده در بخش تولید لعاب است. نتایج پژوهش نشان میدهد که بدنههایی از جنس رس، بدنههایی مناسب برای ایجاد لعاب آونتورین نیستند و درحالی که بدنههای خاکینه سفید پخت دما پایین پاسخ مطلوبی دارد. نوع و مقدار اکسید آهن مصرفی در ایجاد و بهبود بلورها در لعاب تاثیرگذار است. بهترین جلوههای آونتورین با دو اکسید آهن سیاه و قرمز حاصل شد. و میتوان در مقدار اکسید آهن 20 درصد و بالاتر، شاهد مطلوبترین کیفیت بلورها از نظر اندازه و میزان درخشش بود، از نظر دما، مطلوبترین لعابها از منظر حجم بلورها و درخشش آنها، در دمای 1080 درجه سانتیگراد به دست آمد. مقدار مواد تشکیل دهنده پایه لعاب که شامل سیلیس، کائولن، اکسید بور و اکسید سدیم است بر کیفیت لعاب آونتورین موثر است و در پایههایی که میزان کائولن آنها کمتراست میزان رشد بلورها بهتر بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
كاشي , چيني , لعاب , رنگدانه و جوهر دریافت: 1400/8/5 | پذیرش: 1400/9/21