جلد 18، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 69-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahimi mehr V. Technical study of historical tiles of azure and yellow color Spectrum in mosaic and dual tiles. Jicers 2022; 18 (1) :57-69
URL: http://jicers.ir/article-1-425-fa.html
رحیمی مهر وحیده. مطالعه فنی کاشی‌های تاریخی طیف لاجوردی و زرد در کاشی‌های معرق و دوال. فصلنامه سرامیک ایران. 1401; 18 (1) :57-69

URL: http://jicers.ir/article-1-425-fa.html


گروه معماری، دانشکده هنر ، معماری و شهرسازی واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران ، rahimimehr@iauk.ac.ir
چکیده:   (1682 مشاهده)
در معماری ایران رنگ­ها ابزاری قدرتمند در طراحی بودند که با بهره­گیری صحیح از آنها در تزئینات به هویت­بخشی و تاثیر­گذاری آن فضا می­افزودند. یکی از تکنیک­های معماران در تزئین فضا استفاده از رنگ­های مکمل بوده است تا هارمونی مناسبی در دید بیننده ایجاد نماید. در این مطالعه تجربی-تحلیلی که با هدف شناسایی عناصر تشکیل دهنده لعاب و عامل ایجاد رنگ در کاشی­های لاجوردی و زرد، جهت کمک در مرمت کاشی­ها انجام شده است، برای اندازه­گیری کمی رنگ­های مکمل لاجوردی و زرد لعاب­های تاریخی از آنالیز CIE Lab استفاده شد و سعی گردید عامل ایجاد طیف­های متفاوت این دو رنگ از لعاب­های کاشی معرق و دوال، با آنالیز EDS مورد مطالعه قرار گیرد و نیز Petrography و آنالیز XRD روی بیسکویت کاشی ها انجام شود. نتایج آنالیز نشان داد که لعاب­های لاجوردی از نوع قلیایی­اند و کبالت مولد رنگ در همه طیف­ها بوده و سرب در شدت آن تاثیر گذاشته است. آهن به عنوان یکی از مولدهای رنگ زرد در همه نمونه لعاب­های زرد وجود دارد. عناصری مانند تیتانیوم، کادمیوم، قلع، نیکل، وانادیوم و آنتیموانات سرب، عامل رنگ زرد در نمونه­­های مختلف بوده است و همین باعث ایجاد طیف رنگی متفاوت شده است. نتایج Petrography و فازشناسی بیسکویت کاشی حاکی از دمای پخت کمتر از 800 درجه است.

 
متن کامل [PDF 904 kb]   (273 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: كاشي , چيني , لعاب , رنگدانه و جوهر
دریافت: 1401/2/17 | پذیرش: 1401/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.