جلد 19، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 77-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rezvani M, Rezaei ِ, Rastgoo Oskoui P, Saken Pour S. Whitlockite Nanopowders : Synthesis, Process optimization and Effect of Synthetic parameters on chemical and Physical Properties. Jicers 2023; 19 (1) :67-77
URL: http://jicers.ir/article-1-471-fa.html
رضوانی محمد، چائی کازران ساناز، رضاعی یاشار، راستگو اسکویی پریسا، ساکن پور شادی. بررسی عوامل موثر بر سنتز نانوپودر زیستی ویتلاکیت (Ca18Mg2(HPO4)2(PO4)12) به روش هم رسوبی شیمیایی، خواص فیزیکی و شیمیایی آنها. فصلنامه سرامیک ایران. 1402; 19 (1) :67-77

URL: http://jicers.ir/article-1-471-fa.html


دانشگاه تبریز ، m_rezvani@tabrizu.ac.ir
چکیده:   (1237 مشاهده)
  بافت های سخت بدن، کامپوزیت‌هایی سه بعدی هستند که حدود ۳۰ درصد آن‌ها را الیاف کلاژنی، ۶۰ درصد را ذرات تقویت‌کننده معدنی و ۱۰ درصد مابقی را آب تشکیل می‌دهد. در این میان ایجاد استحکام، مقاومت در برابر ضربه و فشار بر عهده بافت‌های معدنی سخت استخوان‌های بدن مانند ذرات کلسیم فسفاتی می‌باشد. استفاده از سرامیک‌های زیستی کلسیم فسفاتی مانند ویتلاکیت(Ca18Mg2(HPO4)2(PO4)12) به دلیل خواص شیمیایی، زیستی و ساختمان بلوری نزدیک با بافت سخت طبیعی بدن، یکی از متداول‌ترین روش‌های درمان ناهنجاری‌های استخوانی ‌می‌باشد.
هدف از پژوهش حاضر سنتز ویتلاکیت به روش هم رسوبی شیمیایی با استفاده از مواداولیه Mg(OH)2، Ca(OH)2 و H3PO4 و بررسی تاثیر مولفه‌های pH، دما و نسبت مواد بر ویتلاکیت سنتز شده است. همچنین به دلیل حساسیت و تغییر اندازه pH با تغییرات دما و تاثیر هر دوی این مولفه‌ها بر روی فازهای بلوری تشکیل شده، تغییرات دما و pH همزمان باهم و تغییرات فازی ایجاد شده در حین واکنش سنتز بررسی شده است. برای مشخصه‌یابی پودرهای سنتز شده در این پژوهش از آنالیز های XRD، FTIR، SEM و EDS استفاده شد.
با کاهش میزان pH
و افزایش دما تا
T=80و pH=5 ویکلاکیت خالص با اندازه دانه‌های بلوری 61nm به دست آمد. با افزایش نسبت غلظت یون‌های +Mg2 نسبت به یون‌های +Ca2 در محلول واکنش علاوه بر فاز ویتلاکیت، فاز منیزیوم فسفات (MgHPO4) و با کاهش این نسبت فاز مونتایت (CaHPO4) یا دی کلسیم فسفات دی‌هیدرات (CaHPO4.2(H2O)) به دست آمد. با افزایش دما تا ℃ 70، در 7> pH > 6 فاز هیدروکسی آپاتیت تشکیل شد. اما هرچه واکنش در این دما به سمت pH های اسیدی پیش رفت، فاز هیدروکسی آپاتیت تبدیل به فاز پایدارتر ویتلاکیت شد.   
متن کامل [PDF 1665 kb]   (267 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سراميک‌هاي زیستی
دریافت: 1402/4/19 | پذیرش: 1402/9/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.