در فرآیند تولید کاشی دیوار دو پخت با بدنههای سفید، معمولا به دلیل تفاوت ضریب انبساط حرارتی لعابهای فریتی و بدنه، محصول نهایی با تاب محدب حاصل میشود. کنترل این تاب از طریق کوره پخت بیسکویت باعث بروز مشکلاتی میگردد.
در تحقیق حاضر، هدف، طراحی فرمولاسیون انگوبی بود که بتواند تاب مقعر ایجاد نموده و اثر تاب محدب حاصل از لعاب را تعدیل کند، همچنین آب نمایی مناسبی داشته باشد. بدین منظور سه نمونه مختلف بر پایه اپک کنندههای TiO2 و ZrO2 مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج بدست آمده نشان داد که قدرت اپک کنندگی TiO2 در مقایسه با ZrO2 بیشتر بوده و ضریب انبساط حرارتی نمونههای حاوی TiO2 بالاتر است. لایه بافر در نمونههای حاوی ZrO2 کم عمق تر بوده و در نمونه های حاوی TiO2 با کاهش درصد اکسید تیتانیم، ضخامت این لایه افزایش یافته است. با توجه به اینکه ضرایب انبساط حرارتی بدنه، انگوب و لعاب به ترتیب 7-10×85، 7-10×88~ و C˚/7-10×70 بود، نمونههای بدنه-انگوب مورد آزمایش همگی منجر به ایجاد تاب مقعر شد و در حالت بدنه-انگوب-لعاب و با استفاده از بیسکویت تخت، تاب محصول نهایی (کاشی) در محدوده استاندارد قرار گرفت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1400/6/31 | پذیرش: 1389/8/10