جلد 18، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 25-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Chaei Kazran S, Rezvani M. Evaluation of bioactivity and biodegradability of Whitlockite nanoparticles (Ca18Mg2(HPO4)2(PO4)12) for bone regeneration. Jicers 2022; 18 (2) :14-25
URL: http://jicers.ir/article-1-432-fa.html
چائی کازران ساناز، رضوانی محمد. بررسی رفتار زیست فعالی و زیست تخریب پذیری نانوذرات ویتلاکیت (Ca18Mg2(HPO4)2(PO4)12) برای کاربرد ترمیم بافت های سخت بدن. فصلنامه سرامیک ایران. 1401; 18 (2) :14-25

URL: http://jicers.ir/article-1-432-fa.html


دانشگاه تبریز ، sanazchk4@gmail.com
چکیده:   (1429 مشاهده)
از گذشته های دور ترمیم و بازسازی نقایص و شکستگی های بافت های سخت بدن، یک چالش بزرگ برای دانشمندان فعال در حوزه ترمیم استخوان بوده است. یکی از مهم‌ترین روش های درمان نقایص استخوانی، پیوند آلوتروپ استخوان با استفاده از سرامیک های زیستی نظیر ویتلاکیت می‌باشد. ویتلاکیت با فرمول شیمیایی (Ca18Mg2(HPO4)2(PO4)12) به عنوان دومین جزؤ معدنی فراوان موجود در بافت های سخت بدن، خواص شیمیایی، ساختاری و زیستی بسیار نزدیکی به استخوان طبیعی بدن دارد. به طوری‌که حدود 26 تا 58 درصد وزنی از بافت استخوان های بدن را به خود اختصاص می‌دهد.
هدف از این تحقیق، بررسی ویژگی های زیستی نانوپودر بلوری سنتز شده ویتلاکیت خام و عملیات حرارتی شده در دمای ℃917 و مقایسه خواص زیستی آنها می‌باشد. بدین منظور نانوپودر های ویتلاکیت به مدت 3، 7، 14 و 21 روز در داخل محلول شبیه سازی شدن بدن (SBF) قرارگرفته و تغییرات وزنی وpH نمونه ها  در حین غوطه وری در داخل محلول (SBF) مورد بررسی قرار گرفت. برای مشخصه یابی نمونه های قرار داده شده در داخل محلول شبیه سازی شده بدن (SBF) از آنالیز های XRD، FT-IR و ICP استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‌دهد، با انجام عملیات حرارتی بر روی نانوپودر سنتز شده ویتلاکیت، اندازه دانه ها تا nm25 ریزتر شده و واکنش پذیری آن در محلول شبیه سازی شده بدن افزایش یافت. پس از گذشت 21 روز از غوطه‌وری نانوپودر های ویتلاکیت در داخل محلول شبیه سازی شده بدن، بر روی سطح ویتلاکیت، فازهای بلوری کلسیم منیزیوم فسفات و ویتلاکیت تشکیل شد. که این امر نشان دهنده زیست فعالی و زیست سازگاری مناسب نانوپودرهای ویتلاکیت است. همچنین تغییرات pH هر دو نمونه نیز در محدوده pH زیستی طبیعی بدن انسان بود، که نشانگر زیست سازگاری مناسب نمونه ها است. با این وجود، میزان پایداری ویتلاکیت در محیط های اسیدی 5>pH>4 در بالاترین میزان است. علاوه بر آن می‌توان گفت، به دلیل رهایش پیوسته یون های (Mg2+)، Ca2+)) و (HPO42-) از نمونه های ویتلاکیت در داخل محلول شبیه سازی شده بدن(SBF)، استفاده از آن در ترمیم عیوب استخوانی باعث افزایش سرعت روند استخوان سازی می‌شود. همچنین نتایج حاصل از آنالیز ICP نمونه ویتلاکیت خام نشان داد، حدود ppm150 یون منیزیوم از ویتلاکیت در داخل محلول شبیه سازی شده بدن در طی 21 روز غوطه وری آزاد می‌شود، که می‌تواند بخشی از نیاز روزانه بدن را به منیزیوم تامین کند.
همچنین با بررسی تغییرات وزنی نمونه ها در داخل محلول شبیه سازی شده بدن مشاهده می‌شود، میزان کاهش وزن نمونه ویتلاکیت خام حدود 11/32 درصد وزنی بیشتر از نمونه ویتلاکیت عملیات حرارتی شده است که نشانگر زیست تخریب پذیری بالاتر این نمونه است.

 
متن کامل [PDF 1203 kb]   (484 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سراميک‌هاي زیستی
دریافت: 1401/5/15 | پذیرش: 1401/7/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.