Baghshahi S, Shamspour A, Abedi F, Rashidfar Z, Alimohammadi S, Zolfi F. A Review on The Reasons for the Formation of Bubbles, Blisters, Pinholes and Pits and the Ways to Prevent Them. Jicers 2023; 19 (3) :50-69
URL:
http://jicers.ir/article-1-504-fa.html
باغشاهی سعید، شمسپور امیرحسین، عابدی فاطمه، رشیدفر زهرا، علی محمدی سهیلا، زلفی فرشته. مروری بر دلایل ایجاد عیوب حباب، تاول، سوزنک و حفره در لعاب و نحوه پیشگیری از آنها. فصلنامه سرامیک ایران. 1402; 19 (3) :50-69
URL: http://jicers.ir/article-1-504-fa.html
دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) ، baghshahi@eng.ikiu.ac.ir
چکیده: (634 مشاهده)
قطعات سرامیکی خارج شده از کوره پخت لعاب ممکن است به دلایل مختلف دارای یک یا چند عیب باشد که باعث به هدر رفتن زحمات سفالگر و صنعتگر میشود. برخی از متداولترین عیوبی که در لعاب رخ میدهد عبارتند از حباب، سوزنک، حفره، تاول، خط فلز، تارعنکبوتی، پوسته شدن، خزش، فروشویی، ابری شدن، تغییر رنگ، خال، شوره، کم لعابی و پریدن. چون حباب و عیوب حاصل از آن یعنی سوزنک، حفره و تاول از متداولترین عیوب هستند، که تقریبا هر کارخانه تولید چینی ظرف، بهداشتی و کاشی با آن درگیر است و حذف کامل آنها بسیار مشکل است، در این مقاله سعی شده است با توجه به منابع مطالعاتی موجود و تجربههای میدانی، جنبههای مختلف این عیوب شامل دلایل ایجاد و نحوه رفع آنها مورد بررسی قرار گیرد. مراجع و کتابهای زیادی در مورد لعاب نگاشته شده است، اما متاسفانه در اکثر آنها بحث در مورد عیوب لعاب و بهویژه حباب و عیوب حاصل از آن در حاشیه قرار میگیرد و به طور مقتضی مورد بررسی قرار نمیگیرد. نکتهای که نویسندگان در حین بررسی مراجع به آن برخوردند این است که اولا، پژوهشهای زیادی در این مورد انجام نشده است. ثانیا، مطالب نگاشته شده چندان جامع نیستند. ثالثا، بیشتر مقالات در ارتباط با کاشی است و نه چینی ظرف، که علیرغم مشابهتها، تفاوتهای زیادی با هم دارند. رابعا، بیشتر مطالبی که نگاشته شده است، به ویژه در کتابها به نوعی تکراری است. خامسا، در آنها از تصاویر مناسب عیوب استفاده نشده است. نهایتا این که بسیاری از پژوهشهای جدیدتر به صورت پراکنده در سایتهای اینترنتی آورده شده است و به همین دلیل در این مقاله از این مراجع نیز استفاده شده است.
نوع مطالعه:
مروري |
موضوع مقاله:
كاشي , چيني , لعاب , رنگدانه و جوهر دریافت: 1403/5/13 | پذیرش: 1403/7/2